10 forfriskende opskrifter på smagfuldt vand

10 forfriskende opskrifter på smagfuldt vand

– med frugt & krydderurter!

Vand med naturlig frugt smag er en vidunderlig og forfriskende måde at slukke tørsten her i sommer varmen.

TV-reklamerne vil nok forsøge at overbevise dig om at det kun er Cola og læske-drikke, der kan slukke tørsten – men selvfølgelig ved du bedre. Helt almindelig vand kan bare godt være lidt kedeligt – og derfor er dette et fantastisk alternativ til helt almindelig postevand.

Markedet for sødet, processerede drikke er en kæmpemæssig industri. Desværre! (Jeg er selv en værre pepsi-max elsker – ØV!) Heldigvis er det sødet med sødemiddel og ikke sukker, meeeen ikke desto mindre har kroppen brug for så lidt som muligt af disse kunstige sødemidler.

Men hvis du leder efter et alternativ (ikke en erstatning… for det bliver aldrig lige så sødt som en Pepsi Max), så prøv en af mine forfriskende “vand opskrifter” i stedet. Disse opskrifter er fuld af næringsrige krydderurter, frugter og grøntsager og slukker tørsten og tilføjer vandet lidt vitaminer samtidig.

 

Hvorfor drikke vand med frugt & grønt?

Hvorfor ikke bare drikke juice eller sodavand? Ja, der er faktisk flere grunde:

Bedre smag

Personligt foretrækker jeg den milde frugt smag i vandet fremfor alt for sødet juice. Min mavesyre reagerer ret hurtigt på juice, så faktisk har jeg aldrig helt brudt mig om det. Derimod synes jeg at frugt-vandet er mildt og meget forfriskende. Der er jo også en grund til at man serverer sådanne frugt & grønt – vand i dyre restauranter og lækre wellness-spa’er.

Mindre sukker

Det fleste frugt juice indeholder også en stor mængde sukker. Selv uden tilsat sukker, så er juice fuld af naturlig sukker – og så vil det ærlig talt være bedre at spise frugten fremfor blot at drikke juicen, da du så også får fiberen fra frugten med.

Hydrering

Frugt-vand indeholder en meget mere naturlig frugtsmag. Og når den er uden sukker, kan man lettere drikke mere vand uden at fylde sig med tomme kalorier!

Sådan gør du

Man kan dårlig kalde det en opskrift – for det er så simpelt. Min datter Dianna elsker at hjælpe mig med at lave en kande forfriskende vand- og som regel får hun lov at vælge fra frugtskålen hvilken frugt vi skal have i.

Her er dog et par tips til at gøre processen lettere og få mere smag ud af frugten:

Brug en god kande

Det forbedrer smagen at bruge en kvalitets glaskande; så som denne her. Det gør det også lettere at servere og nyde – men der er masser af muligheder:

  • Eva Solo “MyFlavour” karaffel: Denne karaffel er min favorit, fordi den med det lange spyd gør det let at sætte frugt og grønt fast og ligeså let at skifte det ud igen! Og så fylder den ikke mere end den kan stå i lågen i køleskabet – smart! 🙂
  • Glasbeholder med tappehane:  En måske bedre løsning, hvis du drikker meget vand, eller I er flere om forbruget, er at købe sådan en glasbeholder med tappehane. Man kan endda få en, der kan ligge ned i køleskabet! De er også fantastiske til at serverer velkomstdrink eller andet blandet drinks i til fester.

Gå ikke ned på kvaliteten!

Frugten og krydderurterne tilsætter smag til vandet, men hvis du ikke bruger økologiske frugter/krydderurter kan det også være de tilsætter uønskede pesticider og kemikalier. Jeg forsøger altid at vælge frugt, grønt og krydderurter af god (øko) kvalitet (eller fra egen have!) Hvis du bruger almindelig frugt/grønt, kan det være en god idé at skrælle frugten eller grøntsagerne.

Hvis I bliver helt vilde i familien med at drikke det smagfulde vand, kunne det være I skulle starte jeres egen krydderurte have/bed. Så har man altid friske (og øko) krydderurter ved hånden!

Bedre med tiden

For den bedste smag, skal frugt/grønt helst have lov at “ligge i blød” i min. 4 timer eller natten over i køleskabet. De forfriskende vand opskrifter her nede under er til 2 L og alle bedst hvis de får lov at “hvile” natten over.

Du kan fordoble eller halvere dem til at få mere eller mindre. Det er blot foreslag, så giv dig endelig i kast med selv at prøve dine yndlings frugtsmage af! Og finder du en favorit, så del gerne i kommentarfeltet.

Hvis du drikker al vandet den første dag, kan du tilføje mere frisk vand og “genbruge” frugten og grøntsagerne for at få brugt dem så meget som muligt.

Vand opskrifter

Her er nogle af mine yndlings forfriskende vand opskrifter med frugt & grønt:

1. Agurk & mynte

Skær 1 hel agurk i tynde skiver (skræl hvis den ikke er økologisk). Tilføj dem til en 2 liters karaffel/kande og tilsæt 8 friske mynte blade. Top kanden med vand – rør forsigtigt og lad vandet hvile min. 4 timer eller natten over. 

2. Citron & blåbær

Skær 2 øko citroner i skiver (lad skrællen være på for en bedre smag). Tilføj citronskiverne og 200 g blåbær til en 2 liters karaffel/kande. Fyld med vand, rør forsigt og lad stå min. 4 timer i køleskabet eller natten over. 

3. Ananas & mynte

Helt sikker en favorit herhjemme!  Skræl og skær 1/4 ananas i skiver. Jo tyndere du skær skiverne, jo mere smag får du i vandet. Tilføj til kanden sammen med 10-12 mynteblade. Tilsæt vand, rør forsigtigt og lad stå i køleskabet min. 4 timer eller natten over. 

4. Vandmelon & basilikum

Tilsæt ca. 400 g  frisk vandmelon (uden skræl) til en 2 liters karaffel/kande. Tilføj 15 basilikum blade og fyld med vand. Opbevar i køleskabet og lad den hvile min. 4 timer for optimal smag. 

5. Jordbær & citron

Ligesom Jordbær lemonade – men bedre! Kom 15 friske jordbær, afvasket og skåret i tynde skiver, i en 2 liters kande/karaffel. Tilføj 1 skiveskåret citron (med skræl på). Fyld med vand. Rør forsigtigt og lad stå i køleskabet min. 4 timer eller natten over før du nyder en frisk mundfuld (eller 2!) 

6. Kirsebær & lime

Tag 400 g kirsebær, halveret, uden sten, sammen med 1 frisk lime – skåret i tynde skiver og tilsæt til en 2 liters kande. Fyld med vand, rør forsigtigt rundt og lad hvile i køleskabet min. 4 timer. 

7. Grape & hindbær

Endnu en favorit! Kom en tynd skiveskåret grape (+ skræl) i en 2 liters kande/karaffel. Tilføj 200 g “let moste” hindbær. Fyld med vand og bland godt. Opbevar i køleskabet min. 4 timer før smagen er trukket fuldt ud i vandet. 

8. Mango & ananas

Skræl og skær mangoen i tynde skiver. Kom i en 2 liters kande og tilføj 200 g ananas i små tern. Fyld kanden med vand og lad det stå og trække i køleskabet i 4-6 timer.

9. Vindruer & appelsin

Helt sikkert Diannas favorit – selvom det skulle man ikke umiddelbart tro. Kom 200g (øko), halverede vindruer i en 2 liters kande/karaffel. Tilføj en (øko) appelsin i tynde skiver (+skræl). Fyld med vand og lad stå natten over i køleskabet for den bedste smag! 

10. Ananas & basilikum

Dette er Brians favorit til gengæld. Kom 1/4 tyndskåret frisk ananas i en 2 liters kande og ca. 15 friske basilikum blade. Tilføj vand og lad stå natten over – og nyd næste morgen som frisk “morgen-juice!”

Har du nogensinde lavet frugtvand? Hvilke er dine yndlings kombinationer?

Min signature fra heltnaturligmor.dk



1 thought on “10 forfriskende opskrifter på smagfuldt vand”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *